Pályázatok

Nyertes pályázatok

Gyakori kérdések

A pályázatok elkészítése és benyújtása előtt érdemes átnézni a pályázati tudnivalókat, illetve az alább felsorolt gyakori kérdések listáját. Ha az  alábbiakban sem talál választ a kérdéseire, forduljon bizalommal a pályázatokkal foglalkozó kollégákhoz. 

Hommer Tünde (forgatókönyv-fejlesztés, egyedi vagy marketing pályázatok, filmgyártás-előkészítés és filmgyártás) 

hommer.tunde@filmalap.hu 

Jóvér Ágnes (szerződéskötés) 

jover.agnes@filmalap.hu

Pályázati információk: (+361) 461 1340

Gyakori kérdések

Filmirodai regisztrációval rendelkező cégek vagy magánszemélyek pályázhatnak a Filmalap különböző pályázataira. Ezen kívül egyes pályázatoknál referenciákkal kell rendelkezniük a pályázóknak, illetve az adott pályázati kiírásnak megfelelő feltételeknek kell megfelelniük.

A pályázónak regisztrálnia kell a Filmalap honlapján a pályázati rendszerbe, majd egy online pályázati adatlapot kell kitöltenie. Az adatlap lezárása után a pályázó e-mailben kap visszaigazolást. Az online pályázati adatlap feltöltését követő 5 napon belül a teljes pályázati anyagot (annak mellékleteivel együtt) papír alapon és elektronikus hordozón is be kell nyújtani a Filmalap irodájában (1145 Budapest Róna u. 174. N épület) vagy be kell küldeni a Magyar Nemzeti Filmalap címére (Budapest 1365, Pf. 748.). A borítékon kérjük feltüntetni a visszaigazoló e-mailben kapott pályázati azonosító számot. Hiánypótlásra 15 napon belül van lehetőség.

Forgatókönyv-fejlesztésre lehet pályázni forgatókönyvvel, illetve treatmenttel vagy szinopszissal is. Forgatókönyv és treatment esetén is csatolni kell a pályázathoz egy szinopszist.

A Filmalaphoz támogatásért pályázó elfogadja a Filmalap Támogatási Szabályzatában és pályázati kírásában foglalt pályázati feltételeket és vállalja hogy azokat betartja. A honlapon elérhető a Mozgókép törvény és a vonatkozó rendeletek.

A Filmalap állandó pályázatain egész estés filmek forgatókönyv-fejlesztésére, gyártás-előkészítésére, gyártási támogatására, valamint ezek forgalmazási támogatására lehet pályázni. A határidős, illetve az eseti pályázatokról lásd a honlap pályázati tájékoztatóját!

Első filmes pályázó csak referenciával rendelkező producer nélkül. (Az elsőfilmesek számára a Filmalap évente kiírja a Filmalap Inkubátor Programhoz kapcsolódó pályázatát, amely kis költségvetésű elsőfilmes terveket támogat. Emellett természetesen – megfelelő referenciákkal rendelkező producerrel – az állandó kiírásokra is pályázhatnak elsőfilmesek.)

Nem. Projektcég létrehozatalára csak gyártás-előkészítési és gyártási pályázatok esetén van szükség. Az előírt esetekben a projekttársaságot legkésőbb a támogatási szerződés megkötéséig kell megalapítani. Ezekben az esetekben a támogatási szerződést a Filmalap a projekttársasággal köti meg, ennek hiányában a támogatás nem folyósítható. A projekttársaságra vonatkozó információk a Támogatási szabályzatban találhatók.

Minden beadott pályázathoz új online adatlapot kell kitölteni és a pályázati adatlapot kinyomtatva is be  kell nyújtani a Filmalaphoz.

Egy pályázó egy pályázatot adhat be díjmentesen. Ennek elbírásáig benyújtott további pályázatok esetén pályázati díjat kell fizetni. A pályázati díj összege minden további pályázat esetében egységesen 50.000 Ft (azaz ötvenezer forint) + ÁFA, amit az adott számlaszámra FHB 18203246-06011663-40010015. A közleményben fel kell tüntetni a pályázat azonosító számát.

A kötelező mellékletekről a Pályázati kiírás megfelelő részében találhatnak információt. 

Az adatlap kitöltése során a már elmentett információkhoz vissza lehet térni és a kitöltést később folytatni lehet. Az adatlapot a lezárás során ellenőrizni lehet. A beküldött adatlapon már nem lehet változtatni.

  • Legalább egy moziban bemutatott filmalkotás (a pályázat tárgya szerint nagyjátékfilm, egész estés dokumentumfilm vagy egész estés animációs film)
  • Legalább egy A kategóriás nemzetközi filmfesztiválon vetített filmalkotás

A pályázati anyagok leadása után legkésőbb 60 nappal (amely indokolt esetben meghosszabbítható) e-mailben értesítjük a pályázót az eredményről.

 

A Filmalap a beérkezés sorrendjében dolgozza fel a pályázatokat. A feldolgozás menetétől függően (pl. hiánypótlás) a végső elbírálás sorrendje eltérhet a beérkezés sorrendjétől.

Amennyiben a pályázó egészestés dokumentumfilm gyártására pályázik, és a részletes forgatókönyv kidolgozása nem megoldható, úgy egy projektleírást kell csatolnia a pályázathoz, mely az alábbiakat tartalmazza:

  • egy részletes szinopszist, minimum 3-5 oldal terjedelmében (a film műfajának/típusának  megnevezése, összefoglaló a tervezett film tartalmáról)
  • a rendezői koncepciót, amiben a rendező kifejti, miért választotta az adott témát és milyen elgondolással, módszerrel szeretné megvalósítani
  • a projekthez rendelt szakértők referenciáit
  • a felhasznált bibliográfiát
  • részletes megvalósítási/forgatási tervet (szakanyagok, speciális igények, helyszínek feltüntetése, forgatási napok tervezett száma, tervezett szereplők, illusztrációként felhasznált anyagok, stb.)
  • rendező, forgatókönyvíró és operatőr filmográfiáját, referenciáit, fesztiváldíjait stb.
  • Amennyiben a pályázó forgatókönyvvel pályázik, de az nem tartalmazza a fent felsorolt összes információt, úgy a forgatókönyv mellé csatolnia kell a projektleírást is.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN