Pályázatok

Nyertes pályázatok

Gyártási pályázat

A gyártási pályázat alapját kész, egész estés filmforgatókönyv, illetve egy részletes költségvetés és gyártási terv képezi. A pályázat hazai, egész estés, elsősorban mozibemutatásra kerülő élőszereplős játékfilmek, animációs filmek és dokumentumfilmek megvalósítását támogatja, illetve magyar részvételű koprodukciós filmek gyártásához biztosít támogatást.

A részletes szabályzat, illetve a pályázathoz szükséges dokumentumok, nyilatkozatok listája itt található.

Beadási határidő

Folyamatos beadás, a pályázatot bármikor be lehet nyújtani.

Pályázók köre

Gyártás-előkészítésre megfelelő referenciákkal rendelkező producerek, filmelőállítók és rendezők pályázhatnak.
Megfelelő referenciával nem rendelkező pályázó kizárólag megfelelő referenciával rendelkező filmelőállítóval, producerrel közösen pályázhat. Ha a megfelelő referenciával rendelkező rendező egyben a filmalkotás producere is, a film gyártásában másik producernek (delegált producernek) is részt kell vennie.

A pályázaton maximálisan elnyerhető összeg

Nincs felső határa az elnyerhető támogatásnak.
A támogatás mértéke bármely filmalkotás esetén a filmalkotás gyártási költségvetésének, nemzetközi koprodukciós filmalkotás esetén a magyar hozzájárulás arányának

a) 50%-áig terjedhet;

b) Ha a nemzetközi koprodukciós filmalkotásban a magyar filmelőállító mellett legalább egy EGT-állambeli filmelőállító is részt vesz, az Mktv. szerinti támogatás mértéke a magyar hozzájárulás arányának 60%-áig terjedhet;

c) 100%-áig terjedhet, ha a filmalkotás gyártási költségvetése nem haladja meg a költségvetési törvényben a magyar filmalkotásokra és a magyar részvételű koprodukciós filmalkotásokra évente megállapított értékhatárokat. (Ezeket az értékhatárokat a Filmalap a honlapján évente közzéteszi).

d) 100%-áig terjedhet, ha a filmalkotást eredetileg magyar nyelven gyártják, továbbá valószínűsíthető, hogy a filmalkotás gyártási költségvetése a terjesztés valamennyi formájából származó összes bevétel révén sem térül meg. Ha a filmalkotás gyártási költségvetése a terjesztés során megtérül, a gyártási költségvetést meghaladó összeget a támogatónak vissza kell fizetni.

e) 100%-áig terjedhet olyan nemzetközi koprodukciós filmalkotás esetén, amelyben a magyar mellett legalább egy, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Fejlesztési Támogatási Bizottságának listáján felsorolt valamely állambeli filmelőállító is részt vesz.

f) 100%-áig terjedhet dokumentumfilm, animációs film, tudományos ismeretterjesztő film, kísérleti film vagy rövidfilm műfajba tartozó filmalkotás esetén, ha a kulturális sokszínűséghez hozzájáruló filmalkotás elkészítéséhez szükséges forrás más módon nem biztosítható. Ez a szabály a mozibemutatásra készült játékfilmek esetén nem alkalmazható.

Az elbírálás menete

A Filmalap a pályázatokat az érvényes pályázatok beérkezésétől – azaz a hiánypótlási felhívás teljesítésétől – számított 60 napon belül folyamatosan bírálja el.
Az eredményeket a Filmalap honlapján közzéteszi és a pályázókat az elbírálást követő 10 munkanapon belül a Filmalap e-mailben értesíti. A támogatásban részesülő kedvezményezettekkel a Filmalap támogatási szerződést köt.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN