Hírek

Közönségdíjat nyert az Ostrom

Magyar rövidfilm lett a közönség kedvence a luxemburgi CinEast filmfesztiválon. Kovács István Filmalap támogatással készítette el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Ostrom című diplomafilmjét, mely az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját követően most közönségdíjat nyert.

Az Egy nap nyerte a nagydíjat Luxemburgban

Első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját (Grand Prix). A Cannes-ban és Szarajevóban is díjazott, Európai Filmdíjra jelölt magyar elsőfilm a Filmalap Inkubátor Programjában készült.

"Jók lennének együtt, ha nem kacsintgatnának mások felé" - interjú Nagypál Orsival

A Megdönteni Hajnal Tímeát után négy és fél évvel egy újabb magyar romantikus komédia került a mozikba, amelyben két nagyszerű színész, Radnay Csilla és Kovács Lehel mutatkozik be főszereplőként. Nagypál Orsi első filmje, a Nyitva szórakoztató formában mesél a monogám párkapcsolatok nehézségeiről és ugyancsak tökéletlen alternatíváiról. A 40 éves rendezővel beszélgettünk.

Magyar filmsikerek Amerikában

Az 1945 amerikai jegybevétele egy év után majdnem 1 millió dollárnál tart, az összesített kritikák 97 százalékra értékelik a magyar alkotást. Tíz, a nemzeti filmdigitalizálási és felújítási program keretében megújult magyar filmklasszikust vásárolt meg a Kino Lorber amerikai forgalmazó cég. Az Oscar verseny élvonalbeli játékosa, a Sony Pictures Classics a közelmúltban két magyar alkotás, a Napszállta és a Ruben Brandt, a gyűjtő forgalmazási jogait is megvásárolta.

Izgalmas magyar premierek Varsóban

X – A rendszerből törölve, Ruben Brandt, a gyűjtő, Lajkó – Cigány az űrben, Helix és Párnaarc című magyar alkotások versenyeznek a ma kezdődő 34. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon. A lengyel főváros A-kategóriás filmfesztiválján a magyar alkotók személyesen mutatják be filmjeiket a közönségnek.

Bronz Diák Oscar-díjat nyert az Ostrom

27 év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat (Student Academy Award). Kovács István Filmalap támogatással készítette el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Ostrom című diplomafilmjét, melyért magyar idő szerint ma hajnalban Los Angeles-ben az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theater-jében személyesen vehette át a Bronz Diák Oscar-díjat.

Rossz versek világpremier Tallinnban

Észak-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválján lesz a Reisz Gábor által rendezett Rossz versek című film világpremierje. A VAN-nal berobbant csapat új filmjét meghívták a tallinni filmfesztivál versenyprogramjába, a világpremier november 23-án lesz az alkotók jelenlétében. A Filmalap támogatással készült Rossz versek december végén indul a hazai mozikban.

Európai Filmdíjak – Szilágyi Zsófia filmje az elsőfilmes kategória jelöltjei között

Hat film, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása szerepel a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei között – közölte az Európai Filmakadémia (EFA).

Magyar Fókusz a genti filmfesztiválon

Magyar filmesekre fókuszál a nagyszabású belga filmünnep, 19 magyar filmet tűz műsorra az október 9-én kezdődő 45. genti filmfesztivál. Bogdán Árpád, Kis Hajni, Sopsits Árpád, Szász Attila és Zsigmond Dezső személyesen mutatja be alkotásait a közönségnek. A fesztivál „arca” idén Enyedi Ildikó cannes-i Arany Kamera díjas első filmje Az én XX. századom főszereplője, Dorota Segda. Jancsó Miklós munkásságának retrospektív programot szentel a fesztivál.

Filmdíj: A Ruben Brandt a legjobb

A legjobb egészestés alkotás díját nyerte Milorad Krstic Filmalap támogatással készült akció-thrillere a bukaresti nemzetközi animációs filmfesztiválon szombat este.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN