A Filmalapról

2016. november 16.

Igazgatóságok

A Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságain keresztül látja el feladatait. Az alább részletezett igazgatóságok rendszere leképezi a Filmalap széles körű működését, a támogatásoktól a MAFILM-en keresztül egészen az oktatásig.

Filmarchívum Igazgatóság

Az 1957-ben alapított, 1992 óta közgyűjteményként működő filmarchívum feladata a nemzeti filmvagyon őrzése, állagmegóvása, kutatása, restaurálása és közzététele. 2017. január elsejétől a Filmarchívum a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként folytatja tevékenységét, a régi helyén, a Budakeszi úton, változatlanul közgyűjteményi formában.

Igazgató:

Ráduly György

raduly.gyorgy@filmarchiv.hu

 

Forgatókönyv-fejlesztési Igazgatóság

A Forgatókönyv-fejlesztési Igazgatóság tagjai tapasztalt forgatókönyvírók és dramaturgok. Az Igazgatóság elsődleges feladata az, hogy szakmai támogatást nyújtson azoknak az alkotóknak, akik forgatókönyv-fejlesztési támogatást kaptak a Döntőbizottságtól. Ezen kívül az Igazgatóság részt vesz a döntéselőkészítési feladatokban, valamint a Filmalap szakmai programjainak kidolgozásában és lebonyolításában.

Forgatókönyv-fejlesztési Igazgató:

Hegedűs Bálint

hegedus.balint@filmalap.hu

 

Gazdasági és Beszerzési Igazgatóság

A Gazdasági és beszerzési Igazgatóság a Filmalap minden igazgatóságának beszerzéseit, közbeszerzéseit, teljeskörű könyvelését, pénzügyi feladatait és bérszámfejtését látja el. A gazdasági igazgatóság látja el a letéti számla kezelésével kapcsolatos adminisztrációs és pénzügyi feladatokat, megköti a letéti számlára befizetőkkel és kifizetést kérelmezőkkel a folyósítási szerződéseket és gondoskodik a törvényi feltételeknek megfelelő kifizetésekről. Fentieken kívül a Filmalaphoz beérkező filmszakmai pályázatok kezelése történik az igazgatóságon, beleértve a formai ellenőrzéseket, a hiánypótlási eljárásokat és a teljes, hiánytalan pályázatok döntésre előterjesztését a Filmszakmai döntőbiztottság elé, együttműködve a társigazgatóságokkal ,akik a szakmai értékéléseket végzik.

Gazdasági és beszerzési Igazgató:

Surguta Orsolya

surguta.orsolya@filmalap.hu

 

Gyártási Igazgatóság

A Gyártási Igazgatóság feldolgozza filmszakmai és pénzügyi szempontból a gyártás előkészítési, a gyártási és az egyedi pályázatokat, majd azokat a Filmszakmai Döntőbizottság elé terjeszti – a döntésre vonatkozó javaslattal. A pozitív döntések után gyártási szempontból megvizsgálja a pályázók által benyújtott dokumentumokat, majd folyamatosan figyelemmel kíséri a támogatási cél megvalósítását, szakmailag és számvitelileg ellenőrzi a produkciókat.

Gyártási igazgató:

Ungor Mária

ungor.maria@filmalap.hu

 

Jogi Igazgatóság

A Jogi Igazgatóság látja el a Filmalap jogi és szabályozási feladatait, részt vesz a döntések jogi szempontú előkészítésében és végrehajtásában, véleményezi a Filmalap által kötendő szerződéseket, valamint a pályázatokhoz kapcsolódó szerződéseket (beleértve a koprodukciós, értékesítési szerződéseket is). A Jogi Igazgatóság követi a Filmalap tevékenységéhez kapcsolódó jogszabályokat és részt vesz a módosításukban, továbbá kapcsolatokat ápol a filmtámogatási rendszer kormányzati és egyéb állami szerveivel.  

A Jogi Igazgatósághoz tartozó Filmforgatási Helyszínek Irodájának fő feladata a közterületek és az állam tulajdonában álló ingatlanok filmforgatási célú használatával kapcsolatos ügyek intézése, hatósági engedélyek koordinációja – országos illetékességgel.

Jogi igazgató:

Dr. Szimics Ivett

szimics.ivett@filmalap.hu

A Filmforgatási Helyszínek Irodájának vezetője:

Dr. Bottyán Béla

bottyan.bela@filmalap.hu

 

Képzési és Innovációs Igazgatóság

A Filmalap nagy hangsúlyt fektet a magyar filmipar és filmkultúra fejlesztésére, a jövő filmes szakembereinek képzésére, ezt célozzák képzési programjai és pályázatai.

A hazai filmgyártás versenyképességének fokozása érdekében 2016-ban elindult a Filmipari Képzési Program, amelynek elsődleges célja a szakma számos területén tapasztalt munkaerőhiány megszüntetése, a filmes szakemberek utánpótlásának megteremtése.

2017 őszén, a Filmipari Képzési Program fejlesztéseként kezdte meg munkáját a Filmalap Képzési és Innovációs Igazgatósága. Az Igazgatóság feladatainak megtervezésében számos hazai és külföldi szakember vett részt, az általuk megjelölt fejlesztési területek:

  • rövid, célirányos képzések a hiányszakmák területén és kreatív szakmai továbbképzések

  • közönségnevelés és a magyar filmes tartalmak eljuttatása a fiatal generációkhoz

  • kutatás és fejlesztés

Képzési és Innovációs igazgató:

Lányi Eszter 

lanyi.eszter@filmalap.hu

 

Nemzetközi és Értékesítési Igazgatóság

A Filmalap Nemzetközi Igazgatósága foglalkozik a magyar filmek nemzetközi képviseletével, fesztiváloztatásával és értékesítésével, továbbá intézi a filmek egyéb, nem kereskedelmi eseményeken való részvételét.

Kiterjedt kapcsolatrendszerével elősegíti a nemzetközi koprodukciókat, forgatásokat, részt vesz nemzetközi szerződések létrehozásában, folyamatos kapcsolatépítéssel, információs tevékenységével támogatja a hazai filmes szakma résztvevőit.

Képviseli Magyarországot a nemzetközi szakmai szervezetekben, mint például az Eurimages vagy a European Film Promotion.

Nemzetközi és értékesítési igazgató:

Bereczki Csaba

bereczki.csaba@filmalap.hu

 

MAFILM Igazgatóság

A MAFILM Igazgatóság hazai és külföldi film és televíziós produkciók számára nyújt műterem és külső díszlet, valamint kellék-, jelmez-, fegyverbérleti szolgáltatást. Emellett irodahelyiségek bérbeadásával, illetve a budapesti és fóti telephelyek üzemeltetésével foglalkozik.

MAFILM igazgató:

Ottinger Ildikó Andrea

kovacs.ildiko@mafilm.hu 

 

Magyar Filmlabor Igazgatóság

A Magyar Filmlabor Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező filmes utómunkastúdiója. Több mint 60 éve biztosít teljes körű utómunka-szolgáltatást hazai és nemzetközi ügyfelei részére, harmonikusan ötvözve a hagyományos filmkidolgozást a digitális technológiával. Folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a legmodernebb eszközökkel rendelkezik. Digitális szolgáltatásai között szerepel a helyszíni adatmentés, digitális muszterkészítés, fényelés, VFX, DCP-készítés. A Filmlabor a játékfilmek, TV-filmek és reklámprodukciók utómunkája mellett kiemelt tevékenységként végzi archív filmek felújítását 

Magyar Filmlabor igazgató:

Aradi László

aradi@filmlab.hu

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN