Oktatás

A Filmalap nagy hangsúlyt fektet arra, hogy pályázatain és programjain keresztül segítse a filmes szakemberek képzését, a tehetséggondozást, és ezáltal a magyar filmipar- és filmkultúra fejlődését.

Oktatási referens

Horváth Dóra

horvath.dora@filmalap.hu

Filmipari képzési program

A Filmipari Képzési Programot a Magyar Nemzeti Filmalap indította útjára a hazai filmgyártás versenyképességének fokozása érdekében. A program elsődleges célja a filmes szakemberek utánpótlásának elősegítése, amelyre a hazai filmiparban kritikussá vált munkaerőhiány miatt van égető szükség. Hosszú távon a program hozzájárulhat a filmszakmában rejlő gazdasági és kulturális lehetőségek hatékony kihasználásához.

részletek

Gyakori kérdések

A Filmszakmai Képzési Program producereket érintő kötelezettségeiről és a gyakorlati tennivalókról az alábbiakban megválaszoltuk a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket.

Az MNF a Filmszakmai Képzési programmal, a filmes szakember utánpótlás elősegítésével a szakmán belül és a beszállítói területeken jelentkező már kritikussá vált munkaerőhiány megoldását, s így a hazai filmes szakma versenyképességének növelését célozza meg. A beszedett mozgóképszakmai képzési hozzájárulásból az MNF folyamatos támogatást biztosít egyedi pályázati kiírások alapján filmszakmai képzések számára. Az első pályázati kiírás 2016. júniusában jelent meg (Filmszakmai Képzések Támogatása 1.) A gyakornoki program elindításával (filmesgyakornok.hu) az MNF erősíteni szeretné a filmes oktatás és a filmipar közötti együttműködést.

Minden közvetett támogatásban részesülő filmelőállítónak vagy filmgyártó vállalkozásnak, a Filmalap által kiállított, filmalkotásokra vonatkozó támogatási igazolásban vagy a Nemzeti Filmiroda által lefolytatott, költségellenőrzési eljárásban hozott jogerős határozatban meghatározott közvetlen magyar filmgyártási költség 0,5%-át, de filmalkotásonként legfeljebb tizenötmillió forintot, mozgóképszakmai képzési hozzájárulás címén kell megfizetni. Ez azt jelenti például, hogy 1 milliárdos közvetlen magyar filmgyártási költség esetén 5 millió forintot, és 3 milliárd, vagy annál magasabb költség esetén maximum 15 millió forintot kell filmalkotásonként a filmelőállító vagy filmgyártó vállalkozásnak fizetni. Nem kell mozgóképszakmai képzési hozzájárulást fizetni a tízmillió forintot el nem érő közvetlen filmgyártási költséggel rendelkező filmalkotásra. A mozgóképszakmai hozzájárulást azon filmalkotások esetében kell megfizetni, melyek a Nemzeti Filmirodánál 2016. július 17. napját követően nyújtják be támogatásra jogosultság megállapítására irányuló kérelmeiket.

A mozgóképszakmai képzési hozzájárulást a Nemzeti Filmiroda által lefolytatott költségellenőrzési eljárásonként havonta, vagy negyedévente, illetve akár egy összegben a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) elkülönített bankszámlájára kell megfizetni. Abban az esetben, ha a produkció a közvetett támogatást a Magyar Nemzeti Filmalap letéti számlájáról veszi igénybe, a támogatás kifizetésekor a Magyar Nemzeti Filmalap levonja az adott közvetlen magyar filmgyártási költségre vonatkozó mozgóképszakmai hozzájárulás összegét. Ha a közvetett támogatást nem az MNF letéti számlájáról veszik igénybe, a hozzájárulást a Nemzeti Filmiroda által lefolytatott költségellenőrzésre irányuló eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül kell teljesíteni az MNF számlájára történő átutalással.

A mozgóképszakmai képzési hozzájárulás közvetlen filmgyártási költségnek minősül. Az MNF mozgóképszakmai képzési hozzájárulást az erre a célra létrehozott külön számlán tartja nyilván. A befizetésről az MNF igazolást állít ki.

A támogatásra jogosultság megállapítására vonatkozó kérelem benyújtásával egyidejűleg a filmelőállító, illetve a filmgyártó vállalkozás nyilatkozik a gyakornokok alkalmazásáról. Filmalkotásonként, a közvetlen magyar filmgyártási költségtől függően a filmelőállítóknak, vagy a filmgyártó vállalkozásnak kötelezően kell gyakornokot alkalmazniuk, legalább 5 héten keresztül, a film bármely gyártási részlegében, amelyben a gyakornokok szakmai felügyelete és irányítása biztosítható.

Nem kell gyakornokot alkalmazni a 10 millió forintot el nem érő közvetlen filmgyártási költséggel rendelkező, valamint a filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotások esetén.

10 millió - 100 millió forint közötti közvetlen filmgyártási költséggel rendelkező filmalkotások esetén 1 gyakornokot kell alkalmazni.

100 millió - 500 millió forint közötti közvetlen filmgyártási költséggel rendelkező filmalkotások esetén 2 gyakornokot kell alkalmazni.

500 millió forintot meghaladó közvetlen filmgyártási költséggel rendelkező filmalkotások esetén 5 gyakornokot kell alkalmazni. A gyakornokok alkalmazására vonatkozó szabályokat azon filmalkotások esetében kell alkalmazni, melyek a Nemzeti Filmirodánál 2016. július 17. napját követően nyújtják be támogatásra jogosultság megállapítására irányuló kérelmeiket.

Mindenki, aki mozgóképszakmai képzésben résztvesz, korábban részt vett vagy legalább egy játékfilm gyártásában gyakorlatot szerzett, és ez utóbbit legalább egy producer ajánlólevelével igazolni tudja.

A Filmalap által üzemeltett filmesgyakornok.hu online portálra, amely egy olyan online piactér, ahol a filmes produkciókban gyakornokoskodni szándékozók és a Magyarországon készülő filmes produkciók képviselői találhatnak egymásra. Ennek az online felületnek az a célja, hogy felélénkítse a magyar filmiparban működő gyakornoki rendszert, és ezen keresztül a szélesebb körű szakmai gyakorlati képzést elősegítse. Így az MNF javasolja, hogy a produkciókat közvetlenül megkereső gyakornokokat ösztönözze, hogy mielőbb regisztráljanak a filmesgyakornok.hu oldalon annak érdekében, hogy minél könnyebben és gyorsabban találjanak gyakornoki lehetőséget valamely magyarországi filmforgatáson.

A Nemzeti Filmiroda felszólítás után hivatalból törli a természetes személyt vagy szervezetet a nyilvántartásából. A gyakornokok alkalmazását az MNF ellenőrzi.

Érdekel a filmezés?

Regisztrálj most!

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN