Hírek

2015. március 12.

Vránik Roland áprilistól forgat a Filmalap támogatásával

290 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Döntőbizottsága Vranik Roland (Fekete Kefe, Adás) harmadik játékfilmjének.

Az állampolgár című film a mai Budapesten játszódik, a beilleszkedés nehézségeiről szól egy szerelmi, illetve egy menekült-történeten keresztül. Vranik Roland készülő filmje amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és humorral mutat be emberi drámákat.
Az állampolgár főszereplője, az ötvenes évei végén járó fekete-afrikai Wilson, aki családját elvesztette a háborúban, politikai okokból menekült Budapestre, több éve biztonsági őrként dolgozik egy élelmiszerboltban, és az a célja, hogy magyar állampolgár lehessen. Mari a magyar-történelem szakos tanárnő segít neki az alkotmányos alapismeretek vizsgára való felkészülésben, miközben Shirin a fiatal perzsa lány egyetlen esélye, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral.

A film forgatása áprilisban kezdődik Budapesten. A forgatókönyvet a rendező és Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion), az SZFE tanára közösen jegyzi, és 2014 februárja óta fejleszti a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával.
 
Vranik Roland 2005-ben rendezte első játékfilmjét, a Fekete kefé-t, melyért elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje, az Adás világszerte nagy sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon.
 
Az állampolgár című film a Popfilm produkciójában készül, producere Fehér Károly, a mozibemutatóra a tervek szerint 2016-ban kerülhet sor.

A Filmalap 2011-ben megkezdett tevékenysége során eddig 41 egész estés mozifilm gyártását támogatta, melyek közül 18 már látható volt a mozikban és nemzetközi filmfesztiválokon. A támogatott filmtervek listája

 

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN