Hírek

Újabb tehetség a magyar filmcsillagok közt

Az elmúlt években a Filmalap támogatásával készült filmek több feltörekvő tehetségnek adtak lehetőséget a bemutatkozásra, kibontakozásra.

Az egyre inkább szárnyra kapó hazai filmipar nemcsak a rangos díjakat szállítja: a jó filmekben szinte törvényszerű, hogy új csillagok is születnek – ahogy azt az elmúlt évek magyar sikerfilmjeinél is megfigyelhettük. Minden jel arra mutat, hogy Ostorházi Bernadett, a Pappa Pia női főszereplője lehet a következő a sorban.

A Színművészeti Egyetemen 2014-ben végzett Ostorházi színházi karrierje a székesfehérvári Vörösmarty Színházban kezdődött, azóta pedig látható volt az Ódry Színpadon és a Forte Társulat Irtás című darabjában is. A színésznő a filmezést sem most kezdte, főszereplő volt a Kapitány Iván rendezte A láthatatlan seb című TV-filmben, de játszott a Hacktionben, illetve szerepelt a BBC által készített Fleming egy részében is, ami Ian Fleming, a James Bond megalkotójának életét dolgozza fel. 2015 óta Londonban él és dolgozik, így a rendezőhöz, Csupó Gáborhoz hasonlóan neki is egyfajta hazatérés lehet a Pappa Pia. A színésznő már a film premierje előtt biztos léptekkel halad a sztárság felé. Hivatalos honlapján megtekinthető legfontosabb alakításaiból válogató kisfilm és egyre több interjú is készül vele. Honlapját nézegetve azt is megtudhatjuk, hogy lelkes gyűjtője szebbnél szebb noteszeknek (amiket kivétel nélkül üresen hagy), illetve nem fél búvárkodás közben együtt úszni cápákkal és polipokkal.

Stohl András és Ostorházi Bernadett a Pappa Pia című filmben

Ahogy Ostorházi Bernadett, mások is mostanság indultak el a világot jelentő mozivásznakon: Jakab Julit például nem kisebb megtiszteltetés érte, mint hogy ő játszhatja el a főszerepet az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének, Nemes Jeles Lászlónak legújabb filmjében, a Sunsetben. Jakabot korábban már láthattuk a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanban, a Senki szigetében és egy rövid, ám annál fontosabb szerepben a Saul fiában is, a Sunsetben – immár abszolút főszereplőként – egészen biztosan világszerte kísérik majd figyelemmel alakítását. Érdemes megjegyezni, hogy Jakab Juli eredeti szakmájában, forgatókönyvíróként is megmutatta már tehetségét, és többek között a nemrég gyártási támogatást kapó Bodzsár Márk-film, a Drakulics elvtárs szkriptjének is társírója.

Jakab Juli a Senki szigete című filmben

Nem beszélhetünk az elmúlt évek hazai filmes felfedezettjeiről Balsai Móni nélkül, akit fontos szerepekben láthattunk a Jupiter holdjában, illetve a Tiszta szívvelben, de leginkább minden bizonnyal még jó darabig a bájosan fura Lizával azonosítjuk – Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjéből. Igazi kultfilmes sztár, akire még a japán mozinézők is kíváncsiak lettek. Mindig izgalmas egy színész karrierjében, hogy miként tud meghaladni egy-egy emblematikus, erős karaktert, de mivel Ujj Mészáros Károly legújabb filmjében is ő lesz a főszereplő, amit vérbeli skandináv krimiként harangoztak be, komolyabb kétségeink nem lehetnek afelől, hogy ez sikerülhet neki.

Balsai Móni és Schmied Zoltán a Liza, a rókatündér című filmben

Szintén a Filmalap támogatásával készült Bodzsár Márk első nagyfilmje, az Isteni műszak, amiben Stork Natasa alakított maradandót. Szerepe szerint a főszereplő Milán (Ötvös András) horvát menyasszonyát alakítja. Eredetileg egy horvát színésznőt kerestek a szerepre, de végül Stork megtanulta az összes szöveget (elmondása szerint hosszú éjszakákon át egy MP3-lejátszó társaságában), és ő alakította Tányát. Ha ez önmagában még nem lenne elég színészi bravúr, akkor érdemes az olyan apróságokat megemlíteni, ahogy karaktere egy kézzel gyújtja meg gyufával a cigarettát. Stork Natasát azóta láthattuk a Fehér Istenben is, amiben – a Frankenstein-terv után – ismét Mundruczó Kornéllal dolgozott.

Stork Natasa az Isteni műszak című filmben

Törőcsik Franciska szintén feltűnt az Isteni műszakban, előtte pedig Horváth Lili Napszúrás című rövidfilmjében játszott hatalmasat Péterfy Bori oldalán, illetve láthattuk a berlini  Csak a szélben is. A szélesebb ismertséget a Swing című musical főszerepével érte el, ahol nem kisebb legendák mellett ragyoghatott, mint Ónodi Eszter, Csákány Eszter, illetve a névrokon, Törőcsik Mari. Azóta feltűnt a Vaksötét című amerikai horrorban, de hazai pályafutásában is újabb mérföldkövekre számíthatunk: legközelebb pedig az Aurora Borealisban és a Budapest Noirban láthatjuk.

Törőcsik Franciska a Swing című filmben

Úgy látszik, a magyar nézők értékelik egy-egy színész zenei kapcsolódását, így az orosz-magyar származású Tompos Kátya kipróbálta az utcazenélést, érdemei között tudhat egy saját, sikeres szólólemezt, és persze több musicalben is feltűnt, többek közt az István, a király szegedi produkciójában. Filmes tehetségét és énektudását is bizonyította a Valami Amerika 2-ben, Orosz Dénes rendezéseiben, a Poligamyban és az első magyar melegfilmnek nevezett Coming Outban pedig már főszereplőként játszott, partnere mindkettőben Csányi Sándor volt. Nem mellesleg karrierjét Jászai Mari-díjjal is elismerték.

Csányi Sándor és Tompos Kátya a Coming out című filmben

A feltörekvő csillagok között érdemes még megemlíteni Petrik Andreát is, akit láthattunk az Utóéletben, a Hajnali lázban, és végül elérte a jól megérdemelt főszerep Nagy Ervin mellett a Kincsemben. Nem kis munkát jelentett a legnagyobb költségvetésű magyar film nő főszerepére felkészülni: Klara von Oettingen hiteles eljátszásáért a színésznőnek meg kellett tanulnia lovagolni, a karakter testi hibáját hitelesen a játékába illeszteni, illetve minden forgatási nap 2-3 óráig készülni a jelmezesnél, sminkesnél – az eredmény a nézőszámok tükrében önmagáért beszél.

Nagy Ervin és Petrik Andrea a Kincsem című filmben

A hírnévhez sem vezet mindig egyenes út, sőt, néha a legjobb pillanatban érkezik valakinek a változást hozó nagy szerep. Borbély Alexandra színészi karrierje például komoly sikerekkel indult, egyetem után egyből a Katona József Színház társulatának tagja lett. A vásznon feltűnt a Coming Outban, a Swingben, majd megkapta Mária, a vágóhídi minőségellenőr szerepét Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében. Ám mivel egy film leforgatása és bemutatása között hosszabb idő is eltelhet (jelen esetben másfél év), Borbély Alexandra komolyabb szakmai válságba került: egy Indexnek adott interjúban fejtette ki, hogy a főszerep óta nem hívták castingra, a színházban sem találta meg új szerep, a film kritikai visszhangja pedig még váratott magára. Persze ami késik, nem múlik, főleg egy tehetség esetében: a színésző épp az Ahogy tetsziket játszotta a színpadon, amikor megtudta, hogy a szereplésével készült alkotás megnyerte a Berlinale Arany Medve-díját, amely a világ egyik legrangosabb filmes elismerése.

Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmben

Harangozó Ádám

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN