Hírek

2017. december 02.

Prima Primissima díjat kapott Enyedi Ildikó

Tíz kategóriában 15. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.

A Prima Primissima magyar színház és filmművészet kategóriájában Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró kapta a 15 millió forinttal járó díjat. 

Enyedi Ildikó pályáját kísérleti filmesként és médiaművészként kezdte a Balázs Béla Stúdióban és az INDIGÓ művészcsoportban. 1984-ben Fábri Zoltán osztályában végzett filmrendezőként. Balázs Béla-díjas, érdemes művész, az európai és az amerikai filmakadémia tagja. Filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el, munkái Cannesban, Velencében, Berlinben, Locarnóban, Edinburghban és számtalan más jelentős fesztiválon versenyeztek, nyertek díjakat. Az én XX. századom című filmjét 2000-ben minden idők 12 legjobb magyar filmje közé választották. A nagy sikerrel játszott Terápia című sorozatért, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett, 2013-ban a legjobb televíziós rendezés díjával jutalmazták. Testről és lélekről című filmje 2017-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét.

Enyedi Ildikó az Arany Medvével, Berlinben

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a díj kuratóriumának tagja köszöntőjében kiemelte, hogy a művészetnek, a tudománynak és a sportnak nem sztárjai, hanem munkásai vannak, akik egyedül a kihívásra és az alkotásra figyelnek. A fékezhetetlen munka örömét, az elhivatottság kockázatát jelenítik meg, mert aki valóban nagy, az teszi a dolgát és mindenkit növekedésre serkent. Elmondta, hogy idén mintegy 750 jelölés érkezett a 10 kategóriában. A primissimákat titkos szavazással választották ki a kuratórium tagjai és a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) kiterjesztett elnöksége. A primissimák és a közönségdíjas 15-15 millió forintos pénzdíja mellett a primák 5-5 millió forintban részesülnek.

További díjazottak:

 • Magyar építészet és építőművészet: Farkas Gábor építész
 • Magyar tudomány: Vicsek Tamás fizikus, akadémikus
 • Magyar sajtó: Baló György szerkesztő, műsorvezető
 • Magyar képzőművészet: Birkás Ákos festőművész
 • Magyar oktatás és köznevelés: Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató
 • Magyar sport: Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző
 • Magyar irodalom: Kányádi Sándor költő, író, műfordító
 • Magyar népművészet és közművelődés: Bálint György kertészmérnök
 • Magyar zeneművészet: Eötvös Péter zeneszerző, karmester
 • Magyar színház- és filmművészet: Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró
 • Közönségdíj: Hazajáró – honismereti magazinműsor

Forrás: MTI

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN