Hírek

2017. november 10.

Hat magyar operatőr a jubileumi Camerimage filmfesztiválon

Máthé Tibor, Herbai Máté, Gyuricza Mátyás, Kóródi Dániel, Rév Marcell és Kollányi Péter munkái a világ legjelentősebb operatőri fesztiválján, a Camerimage Filmfesztiválon.

Szombaton kezdődik a Camerimage Filmfesztivál, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, mely idén ünnepli 25. születésnapját az észak-lengyelországi Bydgoszcz-ban. Idén összesen hat magyar operatőr - Máthé Tibor, Herbai Máté, Gyuricza Mátyás, Kóródi Dániel, Rév Marcell és Kollányi Péter - munkája kapott meghívást a fesztiválra. Mészáros Márta filmrendező és Szathmáry István újságíró zsűritagként vesz részt a rangos filmünnepen.

A Testről és lélekről című számos nívós díjjal és jelöléssel büszkélkedő Enyedi Ildikó-film, mely Herbai Máté operatőr munkája és Szász János A hentes, a k*rva és a félszemű című új rendezése, melyet Máthé Tibor fényképezett, indul a versenyprogramban. Máthé Tibor a Woyzeck-ért 1994-ben elnyerte a fesztivál fődíját. A jubileumi versenyprogramba mindössze 13 film kapott meghívást, a zsűri elnöke Michael Apted forgatókönyvíró-rendező (James Bond: A világ nem elég, Narnia krónikái: A Hajnalvándor útja, Most már elég, Masters of Sex sorozat).

Morcsányi Géza és Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmben

A diákfilmek versenyében a Gyuricza Mátyás által fényképezett Földiek című 26 perces rövidfilm kapott meghívást, mely Freund Ádám rendezése. A Földiek főszereplője egy 12 éves kisfiú, akinek családtagjai mintha az univerzum legtávolabbi pontjain élnének. Amikor azonban a hobbifeltaláló apa valóban kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hová tartozik. Gyuricza Mátyás a Földiekért korábban már elnyerte a budapesti Aranyszem operatőr verseny díját a diák kategóriában, sőt a filmet augusztusban diák Oscar-díjra jelölték.

A diákfilmek között Kollányi Péter operatőr munkája, a Sade című észt film is versenyben lesz, a diákfilmes panorámaprogramban pedig Fatér Ambrus Légmell című filmjét vetítik, melynek operatőre Kóródi Dániel volt.

Cservák Zoltán a Földiek című filmben

Mundruczó Kornél többszörösen díjazott Jupiter holdja című filmje, melyet Rév Marcell fényképezett, az Európai Panoráma elnevezésű válogatásban lesz látható. A fiatal magyar operatőrt a Jupiter holdjáért nemrég a Manaki Brothers fesztivál fődíjával majd a belgiumi Ostend-ben a legjobb operatőr díjával méltatták.

A világhírű magyar filmrendező Mészáros Márta az elsőfilmes zsűri tagja lesz, míg Szathmáry István (Magyar Nemzet) újságíró a filmkritikusokat tömörítő FIPRESCI zsűri munkájában vesz részt a Camerimage-on.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN