Hírek

2017. december 04.

Magyar filmterv győzött Velencében

Szőcs Petra rendező és Nagy V. Gergő forgatókönyvíró Deva Mall című filmterve a Biennale College programjába került, a díjjal gyártási támogatás is jár.

Több száz filmterv közül a legjobb háromba került Szőcs Petra rendező és Nagy V. Gergő forgatókönyvíró Deva Mall című filmterve a velencei Biennale College programján és ezzel elnyerte a megvalósításhoz szükséges gyártási támogatást. A filmtervet a rendező és a forgatókönyvíró Fülöp Péter producerrel közösen fejlesztette Velencében, ahol a győztes forgatókönyv többek között kanadai, kolumbiai, lengyel, mexikói és spanyol projektek között bizonyult a legjobbnak.

A Deva Mall az első magyar filmterv, amely elnyerte a Biennálé támogatását. A mágikus realista dráma egy kamaszlányról szól, aki új anyát akar szerezni magának. Szőcs Petra a Biennálé támogatása mellett a résztvevők közül egyedüliként elnyerte az EURIMAGES ösztöndíját is.

A Velencei Biennálé 2012-ben hívta életre a Biennale College nevű programját, amely évente három kisköltségvetésű film gyártását finanszírozza. A program a világ minden tájáról várja az elsőfilmes vagy a második játékfilmjükre készülő rendezők low budget filmterveit, és a több száz pályázó közül évente egy tucatnyi jut tovább, akik világhírű tutorokkal fejlesztik tovább a munkáikat. Az elkészült forgatókönyvekből évente hármat választanak ki, amelyek gyártását 150 ezer euró értékben támogatják - és az elkészült filmeket bemutatják a következő évi Velencei Filmfesztiválon. Az idei év terméséről a kortárs filmtudomány legnevesebb sztárja, David Bordwell is beszámolt a blogján.

Szőcs Petra rendező kisjátékfilmjei korábban több mint ötven nemzetközi fesztiválon vettek részt, Csoszogj úgy című munkája többek között Clermont-Ferrandban és Szarajevóban volt versenyben, A kivégzés című kisjátékfilmje pedig 2014-ben szerepelt a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában. Első nagyjátékfilmjének forgatása jövő márciusban kezdődik, premierje a 2018-as Velencei Filmfesztiválon lesz.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN