Hírek

Inkubátor programot indít a Filmnap

(MTI) - Öt fiatal rendezőnek biztosít lehetõséget első animációs, dokumentum- vagy játékfilmjének elkészítésére a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) első alkalommal meghirdetett inkubátor programja.

Eddig a Filmalap sok elsőfilmest indított el, akik szinte mind A-kategóriás fesztiválokon tudtak bemutatkozni vagy 100 ezres fölötti nézettséget elérni olyan filmekkel, mint a Viharsarok, az Isteni mûszak, az Utóélet, a Liza, a rókatündér vagy a Cannes-ban díjazott Saul fia - idézte fel a program csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten a filmalap vezérigazgatója.
Havas Ágnes közölte: az MNF új pályázatára diplomával rendelkezõ, de egész estés alkotást még be nem mutatott filmrendezõk jelentkezhetnek szeptember 15-ig. Öt tagú szakmai zsűri - Enyedi Ildikó, Kerékgyártó Yvonne, Pataki Ági, Petrányi Viktória és Pusztai Ferenc - jelöli ki azt a tíz filmtervet, amelyeknek kidolgozásában aztán mentorként is segítenek.
A pályázók a november 10-i pitch fórumon mutathatják be terveiket, amelyek közül kettõt a zsűri, még hármat pedig a meghívott szakmai közönség (rendezõk, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki.

Havas Ágnes elmondása szerint forgatókönyv-fejlesztésre 2 millió, filmgyártásra játékfilmeknél 62 millió, dokumentumfilmeknél 22 millió, animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújtanak támogatást, a fiatal alkotók emellett a filmkészítés minden fázisában igénybe vehetik a filmalap szakmai támogatását. Az alkotásoknak a gyártás megkezdésétõl számítva egy éven belül kell elkészülniük - fűzte hozzá.
Havas Ágnes az MTI kérdésére elmondta, hogy a kezdeményezés sikere esetén a következõ esztendõkben is folytatódik majd az inkubátor program, amely mellett a pályakezdõ rendezõk természetesen a filmalap többi pályázatán is indulhatnak a jövõben is.

Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelõs kormánybiztos felidézte: egyéves folyamat volt, míg eljutottak a programig. Mint hozzátette, próbálják "kitágítani" a piacot, mert az egyetem után az elsõ filmig nem találják a helyüket a fiatal rendezõk. "Sokan nem tudják, hogyan kell hozzákezdeni, ebben támogatjuk őket" - fogalmazott.
Pataki Ági producer a programot méltatva kiemelte: mivel alacsony költségvetésű filmek készülnek majd, az elsőfilmes rendezők mellé kezdő vagy fiatal producerek is be tudnak szállni.
Pusztai Ferenc producer szerint is nagy szükség volt az inkubátor programra, hiszen az komoly segítséget nyújt az elsőfilmeseknek, akik ebben a rendszerben egyfajta védőhálóval dolgozhatnak majd.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN