Hírek

2017. december 09.

Borbély Alexandra a Legjobb Európai Színésznő

A Testről és lélekről főszereplője az Európa Filmdíj berlini díjátadóján kapta meg az elismérést.

A Testről és lélekről rekordszámú jelölést kapott a 2017-es Európai Filmdíjakra. A díjakról az Európai Filmakadémia tagjai döntenek, akik a Legjobb Európai Színésznőnek Borbély Alexandrát választották. A Katona József színház művésze a díjat a meghatódottságtól sírva vette át, rövid beszédében köszönetet mondott Enyedi Ildikónak, a film rendezőjének, hogy eljátszhatta a szerepet. Borbély Alexandra mellett olyan világsztárokat jelöltek a legjobb női főszereplő díjára, mint Juliette Binoche és Isabelle Huppert.

Enyedi Ildikó az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy "nagyon nagy boldogság Alexandra díja. Sokszor elmondtam, de nem lehet elégszer, hogy mennyire különleges élmény volt számomra együtt dolgozni vele, tanúja lenni annak a csodálatos, belülről jövő metamorfózisnak, amivel átalakult ennek a filmnek a főszereplőjévé, Máriává. Sok igazán tehetséges, izgalmas színésznőt ismerek, közülük is kiemelkedik azzal az elképesztően széles skálával, aminek minden szegmensét még nem is volt alkalma megmutatni, pedig sokféle szerep megtalálta már, eddig főleg színházban. Hozzon neki ez a nagy elismerés sok, boldog, önfeledt munkát, igazi kibontakozást!"

Az EFA gáláján a Cannes-ban Arany Pálmát elnyert A négyzet volt a legsikeresebb alkotás, a svéd-német-francia-dán koprodukció hét jelölésből ötöt váltott díjra. Megkapta a legjobb vígjátéknak járó elismerést, Claes Bang a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át, Ruben Östlund pedig elnyerte vele a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó Európai Filmdíjat. Ebben a két kategóriában a jelöltek között volt Enyedi Ildikó is A testről és lélekről rendezésével, illetve forgatókönyvével. 

A több mint háromezer filmes szakembert összefogó EFA 30. éve osztja ki díjait az adott esztendőben bemutatott európai filmeknek. Ezúttal is 21 kategóriában ítélték oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket.

Az EFA elnöke, Wim Wenders német filmrendező a harmincadik évforduló alkalmából elmondott ünnepi beszédében a díj alapítása óta kibontakozott európai fejleményekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy visszatért a már meghaladottnak tűnt nacionalizmus, amely "meggyilkolja legszebb álmainkat".  Wim Wenders felszólította az európai filmművészeket a nacionalista és populista politikai erőkkel szembeni fellépésre, és az európai kultúra sokszínűségének védelmére. Kiemelte: "Európa nem a probléma, Európa a megoldás".

A legjobb rövidfilmnek járó elismerést Juanjo Giménez spanyol rendező Időkód című munkájának ítélték oda. A kategóriában Bucsi Réka LOVE című animációja is a jelöltek között volt.

Az EFA előzetesen már több díj sorsáról döntött, honlapja az összes kategória jelöltjeit és győztesét felsorolja.

A díj 30 éves történetében a Testről és lélekről az első magyar alkotás, amely négy jelölést kapott. Ezzel összefüggésben Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap ügyvezetője az MTI-nek kiemelte, hogy "a 2017-es évben a sok rangos nemzetközi filmdíj mellett a magyar filmek nézettségére is nagyon büszkék lehetünk, november elején a nézőszám átlépte az egymilliót, erre az elmúlt tíz évben nem volt példa". Enyedi Ildikó különleges alkotását már majdnem 90 ezren nézték meg Magyarországon, a fesztiválokkal együtt világszerte több százezren.  "Fantasztikus öröm, hogy ma este a kortárs európai filmművészet legjobbjai között egy magyar alkotást díjazott az Európai Akadémia!" – nyilatkozta Havas Ágnes.

Az alkotók közlése szerint a Testről és lélekről már DVD-n is megvásárolható.

Borbély Alexandráról a képgalériánk alább tekinthető meg:

Borbély Alexandra

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN