Hírek

100 Filmajándék a Filmarchívumtól

A tavalyi nagysikerű akció után a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum ismét karácsonyi ajándékkal lepi meg a filmszerető közönséget. Két hétig, december 21-től január 4-ig 100 film lesz szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján. Az ünnepi napokban a közönség szabadon élvezheti a Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program közelmúltban született eredményeit, klasszikusokat és kultfilmeket, közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket éppúgy, mint sosem látott ritkaságokat.

Teszteld magad, mennyit tudsz a magyar filmekről!

Nagy Magyar Filmteszt néven nagyszabású filmismereti versenyt indított a DUE Médiahálózat a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. A háromfordulós vetélkedőn 14 és 20 év közöttiek indulhatnak, akiknek filmtörténeti és filmes szakmai kérdésekben kell minél nagyobb ismerettel rendelkezniük. A filmteszt első fordulóját 2018. december 15. és 2019. március 31. között lehet kitölteni.

Meztelen valóság a filmvásznon

2019. január 28 és február 3 között 5. alkalommal rendezik meg a jubileumi BIDF-et, Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált a Cinema City Aréna moziban. A programban többek között Talal Derki Apákról és fiaikról című Sundance Filmfesztivál győztes dokumentumfilmje is látható lesz.

Pesti balhé készül

Lóth Balázs mozifilm rendezői bemutatkozását 327 millió forinttal támogatja a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága. A Pesti balhé címmel készülő vígjáték egy korábban soha nem látott Budapesten játszódik.

Mészáros Márta klasszikusa, az Örökbefogadás a Berlinalén

A Berlinale Classics szekció hat újonnan restaurált filmet tűz műsorra, köztük egy magyar klasszikust, Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjét.

Elhunyt Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező

Életének 82. évében szerdán elhunyt Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, volt országgyűlési képviselő, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

"Az lett volna a legjobb, ha egy mesterséges intelligencia írja" – interjú Pálfi Györggyel

Stanslew Lem Az Úr hangja című sci-fijéből forgatott látványos, sokszínű filmet a Taxidermia rendezője, amelynek október végén az A-kategóriás tokiói filmfesztiválon volt a nemzetközi premiere. Furcsa gépzenéről, a kelet-európai James Stewartról, és a fegyelmezetten dilis anime sorozatok hatásáról is beszélgettünk vele Az Úr hangja kapcsán, amit december 20-án mutatnak be a magyar mozik.

Oscar-esélyes magyar filmek

Az Oscar-díjakért folyó versenyben idén rekordszámú kategóriában van magyar esélyes: Nemes Jeles László Napszállta című filmje, Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációja, Kovács István Ostrom, illetve Tóth Barnabás Susotázs című rövidfilmje, valamint két rövid animáció, Andrasev Nadja A nyalintás nesze és Bucsi Réka Solar Walk című kisfilmje.

A Ruben Brandt, a gyűjtőt Annie-díjra jelölték

A Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés magyar animációs thriller és Bucsi Réka Solar Walk című rövid animációja is jelölést kapott az animációs filmek amerikai versenyére, az Annie-díjra.

Pozsonyban díjazták a Virágyvölgyet

A Pozsony Nemzetközi Filmfesztivál diákzsűrije Csuja László Virágvölgy című elsőfilmjét választotta a legjobbnak.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN