Hírek

Bronz Diák Oscar-díjat nyert az Ostrom

27 év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat (Student Academy Award). Kovács István Filmalap támogatással készítette el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Ostrom című diplomafilmjét, melyért magyar idő szerint ma hajnalban Los Angeles-ben az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theater-jében személyesen vehette át a Bronz Diák Oscar-díjat.

Rossz versek világpremier Tallinnban

Észak-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválján lesz a Reisz Gábor által rendezett Rossz versek című film világpremierje. A VAN-nal berobbant csapat új filmjét meghívták a tallinni filmfesztivál versenyprogramjába, a világpremier november 23-án lesz az alkotók jelenlétében. A Filmalap támogatással készült Rossz versek december végén indul a hazai mozikban.

Európai Filmdíjak – Szilágyi Zsófia filmje az elsőfilmes kategória jelöltjei között

Hat film, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása szerepel a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei között – közölte az Európai Filmakadémia (EFA).

Magyar Fókusz a genti filmfesztiválon

Magyar filmesekre fókuszál a nagyszabású belga filmünnep, 19 magyar filmet tűz műsorra az október 9-én kezdődő 45. genti filmfesztivál. Bogdán Árpád, Kis Hajni, Sopsits Árpád, Szász Attila és Zsigmond Dezső személyesen mutatja be alkotásait a közönségnek. A fesztivál „arca” idén Enyedi Ildikó cannes-i Arany Kamera díjas első filmje Az én XX. századom főszereplője, Dorota Segda. Jancsó Miklós munkásságának retrospektív programot szentel a fesztivál.

Filmdíj: A Ruben Brandt a legjobb

A legjobb egészestés alkotás díját nyerte Milorad Krstic Filmalap támogatással készült akció-thrillere a bukaresti nemzetközi animációs filmfesztiválon szombat este.

Az én XX. századom újrafelfedezése Nagy-Britanniában

A Cinema Rediscovered Fesztivál keretében, majd Angliában országszerte bemutatják a cannes-i Arany Kamera, berlini Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Enyedi Ildikó első filmjének a Filmarchívum és a Filmlabor által teljeskörűen restaurált változatát.

Inkubátor Program – Íme a 10 továbbjutó elsőfilmes

A Filmalap által negyedik alkalommal meghirdetett Inkubátor Programra 57 pályakezdő rendező jelentkezett. A beérkezett pályázatok közül előzsűri – Bodzsár Márk, Gyárfás Eszter, Nagypál Orsi és Zabezsinszkij Éva – választotta ki a 10 továbbjutó filmtervet, melyek fejlesztését 2 millió forinttal támogatja a Filmalap. A gyártási támogatásban részesülő 5 nyertest ezúttal is a szakmai zsűri és a szakmai közönség fogja kiválasztani a márciusi pitch fórumon.

Több mint 400 filmterv érkezett a történelmi filmes programra

Egy hónap alatt 404 filmterv érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes programjára, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehetett jelentkezni szeptember 15-ig. A filmtervek feldolgozása folyamatban van, a nyertes filmtervekről szakmai zsűri dönt október végén. A Filmalap a zsűritagok neveit a kiválasztott filmtervek kihirdetését követően hozza nyilvánosságra.

Két magyar kisfilm versenyez Varsóban

Október 12. és 21. között rendezik meg az A kategóriás varsói filmfesztivált. A fesztivál rövidfilmes válogatásába két magyar alkotást is meghívtak: a Párnaarc című élőszereplős filmet és a Helix című animációt.

Magyar világpremier: Az Úr hangja Tokióban versenyez

Ázsia nagy presztízsű filmes eseményét, a 31. Tokiói Nemzetközi Filmfesztivált magyar világpremier gazdagítja. Az október 25-én kezdődő A-kategóriás filmfesztivál programját ma ismertették a szervezők. Pálfi György Filmalap támogatással készült Az Úr hangja című filmje a rangos versenyprogramba kapott meghívást.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN