Hírek

2018. március 12.

3. Magyar Filmdíj – íme a nyertesek!

A Testről és lélekről nyerte el a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat – az elismerést vasárnap este Budapesten, a Vígszínházban megrendezett gálán adták át, amelyen összesen 23 kategóriában hirdettek győztest.

A Magyar Filmakadémia Egyesület február 11-én hozta nyilvánosságra, hogy a tagok titkos szavazásának eredményeként a 4. Magyar Filmhéten bemutatott filmek közül 23 kategóriában melyik 5-5 alkotást és alkotót jelölik a 3. Magyar Filmdíjra. A legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntöttek a nyertesekről. A közönségdíjra a nézők a Filmhét honlapján voksolhattak. 

A 3. Magyar Filmdíj gálaestjén – amelyet Seres Tamás rendezett – az 5 műfaji kategória mellett 16 szakmai kategóriában adtak át díjakat. A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai a 4. Magyar Filmhéten bemutatott alkotások közül választották ki a díjak jelöltjeit, majd a győzteseket. A Vígszínházban rendezett gálán megemlékeztek a magyar filmművészet elmúlt évben elhunyt személyiségeiről.

A játékfilmek közül a legtöbb elismerést a Testről és lélekről alkotói kapták. A legjobb játékfilm díja mellett a filmért Enyedi Ildikó elnyerte a legjobb forgatókönyvért és rendezésért járó díjat is, valamint női főszereplőjét és mellékszereplőjét is díjazták.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat az Árulók, Fazakas Péter reezése nyerte el, amely kategóriájában további négy díjat kapott.

A legjobb dokumentumfilm az Egy nő fogságban, Tuza-Ritter Bernadett Sundance-t is megjárt rendezése kapta a díjat.

A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést a korábban diák Oscarra is jelölt Földiek, Freund Ádám rendezése kapta, míg az animációk között a Pataki Szandra rendezte WireLess lett a győztes.

Az online szavazás után a közönségdíjat tavalyi év legnézettebb magyar filmje, a Kincsem, Herendi Gábor rendezése kapta.

A játékfilmes kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó díjat Borbély Alexandra nyerte el a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért, míg a kategória legjobb férfi főszereplője Rudolf Péter lett az 1945 című filmért.

A legjobb tévéfilmnek választott Árulókért Fazakas Péter elnyerte a legjobb rendezés díját is, Köbli Norbert pedig a kategória legjobb forgatókönyvért járó díját kapta meg. A tévéfilmes mezőnyben az Árulókban való játékáért legjobb női főszereplőként Sztarenki Dóra, legjobb férfi főszereplőként pedig Hegedűs D. Géza nyerte el az elismerést.

A legjobb operatőr Rév Marcell lett, aki a Jupiter holdja című alkotásért vette át a díjat, a filmben való munkájáért Ágh Mártonnak a legjobb látványtervezőnek járó elismerést ítélték oda.

A legjobb jelmez díját Bárdosi Ibolya kapta a Kincsem című filmért, Fekete Rita, Makk Ildikó és Jónás Kata pedig a legjobb smink és fodrász kategória díjat nyerte a filmben nyújtott munkájáért.

A legjobb játékfilmes női mellékszereplő díját Tenki Réka vehette át a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb játékfilmes férfi mellékszereplőnek járó díjat Znamenák István kapta Az állampolgár című filmért.

A legjobb zeneszerző díját Szemző Tibor kapta, az 1945 című filmért. A legjobb hangmester Balázs Gábor lett A Viszkis című alkotásért, amelyért Kovács Zoltán a legjobb vágó díját nyerte el.

A legjobb maszk díját Tesner Anna, Halász Judit és Görgényi Réka vehette át a Budapest Noir című filmben való munkájáért.

A 4. MAGYAR FILMHÉT NYERTESEI

Lelgjobb film: Testről és lélekről (rendező: Ildikó Enyedi, producerek: Mécs Mónika, Muhi András, Mesterházy Ernő)

Legjobb rendező: Enyedi Ildikó (Testről és lélekről)

Legjobb forgatókönyv: Enyedi Ildikó (Testről és lélekről)

Legjobb színésznő: Borbély Alexandra (Testről és lélekről)

Legjobb színész: Rudolf Péter (1945)

Legjobb női mellékszereplő: Tenki Réka (Testről és lélekről)

Legjobb férfi mellékszereplő: Znamenák István (Az állampolgár)

Legjobb vágó: Kovács Zoltán (A Viszkis)

Legjobb hangmester: Balázs Gábor (A Viszkis)

Legjobb operatőr: Rév Marcell (Jupiter holdja)

Legjobb zeneszerző: Szemző Tibor (1945)

Legjobb jelmez: Bárdosi Ibolya (Kincsem)

Legjobb látvány: Ágh Márton (Jupiter holdja)

Legjobb maszk: Tesner Anna, Halász Judit, Görgényi Réka (Budapest Noir)

Legjobb smink és haj: Fekete Rita, Makk Ildi, Jónás Kata (Kincsem)

Legjobb dokumentumfilm: Egy nő fogságban (rendező: Tuza-Ritter Bernadett)

Legjobb rövidfilm: Földiek (rendező: Freund Ádám)

Legjobb animáció: WireLess (rendező: Pataki Szandra)

Legjobb TV film: Árulók (rendező: Fazekas Péter)

Legjobb forgatókönyv (TV film): Árulók (író: Köbli Norbert)

Legjobb rendező (TV film): Fazekas Péter (Árulók)

Legjobb színész (TV film): Hegedűs D. Géza (Árulók)

Legjobb színésznő (TV film): Sztarenki Dóra (Árulók)

Közönségdíj: Kincsem (rendező: Herendi Gábor)

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN