Hírek

Eurimages támogatás az új Enyedi-filmnek

A Testről és lélekről című legutóbbi filmjével Oscar-díjra jelölt és a Berlinale Arany Medvével kitüntetett Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán világhírű regénye alapján készül.  

"Volt bennem egy gombóc, ami ki akart szabadulni" – interjú Reisz Gáborral

Reisz Gábor négy évvel a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan után új filmmel jelentkezik, amelynek november 23-án, a tallinni filmfesztiválon lesz a világpremierje. A Rossz versek még kísérletezőbb és még személyesebb, mint a kultikussá vált debütfilm, és ugyanúgy elkap valamit egy generáció életérzéséből. Az írás és a rendezés mellett most a főszerepet is magára vállaló Reisz Gáborral generációzásról, gyerekkori álmokról és lakásba telepített levendulamezőkről is beszélgettünk.

A Ruben Brandt, a gyűjtő az animációs nevezések között

A Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar akció-thriller is szerepel a között a huszonöt alkotás között, amelyet neveztek a legjobb egész estés animációs filmek Oscar-díjára.

Restaurált filmklasszikusok az Audiovizuális Örökség Világnapján

Az Audiovizuális Örökség Világnapja az UNESCO és az Audiovizuális Archívumok Egyesületének Koordinációs Tanácsa (CCAAA) kezdeményezésére jött létre 2007-ben. Célja, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az audiovizuális örökség sérülékenységére és megőrzésének fontosságára.

Novembertől forog Bergendy Péter horrorfilmje

November végén kezdi el forgatni Bergendy Péter Post Mortem című horrorfilmjét, amely közvetlenül az első világháború befejezése után játszódik egy kísértetek által megszállt magyar faluban. Olyan nagyszabású, széles közönséghez szóló produkciót akar készíteni, amely a nemzetközi piacon is megállja majd a helyét.

Közönségdíjat nyert az Ostrom

Magyar rövidfilm lett a közönség kedvence a luxemburgi CinEast filmfesztiválon. Kovács István Filmalap támogatással készítette el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Ostrom című diplomafilmjét, mely az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját követően most közönségdíjat nyert.

Az Egy nap nyerte a nagydíjat Luxemburgban

Első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját (Grand Prix). A Cannes-ban és Szarajevóban is díjazott, Európai Filmdíjra jelölt magyar elsőfilm a Filmalap Inkubátor Programjában készült.

"Jók lennének együtt, ha nem kacsintgatnának mások felé" - interjú Nagypál Orsival

A Megdönteni Hajnal Tímeát után négy és fél évvel egy újabb magyar romantikus komédia került a mozikba, amelyben két nagyszerű színész, Radnay Csilla és Kovács Lehel mutatkozik be főszereplőként. Nagypál Orsi első filmje, a Nyitva szórakoztató formában mesél a monogám párkapcsolatok nehézségeiről és ugyancsak tökéletlen alternatíváiról. A 40 éves rendezővel beszélgettünk.

Magyar filmsikerek Amerikában

Az 1945 amerikai jegybevétele egy év után majdnem 1 millió dollárnál tart, az összesített kritikák 97 százalékra értékelik a magyar alkotást. Tíz, a nemzeti filmdigitalizálási és felújítási program keretében megújult magyar filmklasszikust vásárolt meg a Kino Lorber amerikai forgalmazó cég. Az Oscar verseny élvonalbeli játékosa, a Sony Pictures Classics a közelmúltban két magyar alkotás, a Napszállta és a Ruben Brandt, a gyűjtő forgalmazási jogait is megvásárolta.

Izgalmas magyar premierek Varsóban

X – A rendszerből törölve, Ruben Brandt, a gyűjtő, Lajkó – Cigány az űrben, Helix és Párnaarc című magyar alkotások versenyeznek a ma kezdődő 34. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon. A lengyel főváros A-kategóriás filmfesztiválján a magyar alkotók személyesen mutatják be filmjeiket a közönségnek.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN