Hírek

Filmalap támogatással készül Krasznahorkai Balázs első mozifilmje

A Filmszakmai Döntőbizottság 289 millió forint támogatást szavazott meg Krasznahorkai Balázs A völgy címmel készülő első mozifilmje gyártására.

Márciusban érkezik a Guerilla a mozikba

A rövidfilmjeivel Cannes-ban és Berlinben is sikereket elért Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, a Guerilla 2019 tavaszán kerül a hazai mozikba a Proton Cinema gyártásában, a Mozinet forgalmazásában.

Tarolt a Ruben és a Napszállta Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte, Nemes Jeles László filmjét a legjobb európai koprodukciót illető Eurimages-díjjal tüntették ki a Sevillai Filmfesztiválon.

Fődíjat nyert az X Németországban

Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című filmje nyerte a 32. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

Spanyol filmdíj az Aurora Borealis-ért

A legjobb játékfilm díját nyerte el Mészáros Márta legutóbbi rendezése, az Aurora Borealis - Északi fény című magyar alkotás Spanyolországban.

Olasz közönségdíj a Lajkóért

Magyar film lett a közönségkedvenc Triesztben. Lengyel Balázs első mozifilmje, a Lajkó – Cigány az űrben című fekete komédia nyerte a 18. Science+Fiction fesztivál közönségdíját. A vasárnap véget ért olaszországi seregszemle 25 új mozifilmet és számos rövidfilmet vonultatott fel. A magyar rendező személyesen vette át a díjat.

Történelmi filmes program – eredményhirdetés

A Filmalap által felkért szakmai zsűri kiválasztotta a történelmi játékfilmterv program nyerteseit. A kiválasztott tervek alkotói a program kiírása szerinti egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A Filmalap a továbbiakról a 14 nyertes filmterv alkotóit közvetlenül értesíti.

Reflektorfényben a magyar film Denverben

A magyar film lesz a ma kezdődő 41. Denveri Filmfesztivál Fókuszában, San Franciscóban november 2-án kezdődik a Magyar Filmfesztivál.

"Azt mondjuk, van értelme hőssé válni" – interjú Ujj Mészáros Károllyal

A Liza, a rókatündér stilizált gegparádéja után egy borongós, kőkemény krimivel jelentkezik Ujj Mészáros Károly. Az X - A rendszerből törölve főhősét is Balsai Móni alakítja, de a végtelenül zárkózott, traumák által gyötört nyomozónő szerepében a színésznő egy eddig nem látott arcát mutathatja meg. A rendező elmesélte, miért volt fájdalmas a forgatókönyv-fejlesztés folyamata, mi a kulcsa a hatásos akciójeleneteknek, hogyan került a stáb a rendőr-főkapitányság épületének tetejére, illetve honnan jött az ötlet, hogy fejjel lefelé is megmutassa Budapestet. Kiderül az is, mikor említette először Kulka Jánosnak, hogy szerepet ír neki, valamint, hogy bánja-e, hogy ötvenévesen csak a második filmjénél tart.

Előkerült az egyik legkorábbi rádióhangjáték

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága által fenntartott Gramofon Online szerkesztői és kutatói egyedülálló hangdokumentumra bukkantak egy hanglemezhagyaték vásárlásakor, amelyet közzétettek a Filmarchívum Youtube csatornáján. A Víg özvegy rádióoperett felvételén Honthy Hanna és Laurisin Lajos hallható.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN