Hírek

Hogyan lehet szeretni és szeretve lenni? – interjú Tóth Lucával

Tóth Luca új filmje, a Lidérc úr a 69. Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütál, ahol többek közt egy másik magyar animáció, Buda Flóra Anna Entrópia című MOME Anim diplomafilmje is szerepel.

A teljeskörűen restaurált Örökbefogadás az Urániában

A berlini filmfesztiválon tartott premiert követően, február 19-én az Uránia Nemzeti Filmszínház a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívummal együttműködésben bemutatja Mészáros Márta Arany Medve-díjas Örökbefogadás című teljeskörűen restaurált filmjét, a rendező jelenlétében.

Kiosztották a Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjakat

Január 31-én a Pesti Vigadóban osztották ki a második Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjakat.

Félidejénél jár Bergendy Péter Post Mortem című filmjének forgatása

Félidejénél jár Bergendy Péter Post Mortem című kísértethorrorjának forgatása. A rendező és a főszerepet alakító Klem Viktor a felvételek falusi helyszínéül szolgáló, dermesztően hideg szentendrei skanzenben mesélt az MTI-nek a produkcióról.

Sosem látott képsorok kerültek elő az Ady-temetésről

Eddig soha nem látott snitteket tett közzé a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum a „Filmhíradók 100 éve” sorozatban Ady Endre temetéséről, mely 1919. január 29-én volt.

25 év után újra Sátántangó a Berlinalén

Tarr Béla 1994-ben készült világhírű alkotását februárban újra műsorra tűzi a berlini nemzetközi filmfesztivál. A felújított Sátántangót, amelyet az amerikai mozik is műsorra fognak tűzni, a közönség Berlinale Fórum programjában láthatja először, ahol 25 évvel ezelőtt elsöprő sikert aratott.

Magyar filmeket díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Kis Hajni a Last Call-ért a legjobb rövidfilm díját, a Ruben Brandt, a gyűjtő a Sky Arte televízió különdíját nyerte el a közép-európai filmek nagy presztízsű filmfesztiválján Triesztben.

Elhunyt Andy Vajna

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos

Hiányszakmák képzését támogatja a Filmalap

Március 1-ig várja a Filmalap nyolc filmes hiányszakma képzését biztosító intézmények és szervezetek pályázatait. Most először lehet pályázni díszletrajzoló, kellékes és világosító szakmák képzési programjával is.

MOME diplomafilm és Tóth Luca új alkotása a Berlinale versenyében

A február 7-én kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál kihirdette a rövidfilm programját: 17 országból érkezett 24 rövidfilm kapott meghívást az év első A-kategóriás filmünnep versenyébe, köztük Buda Flóra Anna Entropia című MOME Animáció diplomafilmje, és Tóth Luca Lidérc úr című magyar-francia koprodukcióban készült alkotása.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN