Hírek

Oscar-esélyes magyar filmek

Az Oscar-díjakért folyó versenyben idén rekordszámú kategóriában van magyar esélyes: Nemes Jeles László Napszállta című filmje, Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációja, Kovács István Ostrom című rövidfilmje, valamint két rövid animáció, Andrasev Nadja A nyalintás nesze és Bucsi Réka Solar Walk című kisfilmje.

Fődíjat nyert az X Németországban

Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című filmje nyerte a 32. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

Spanyol filmdíj az Aurora Borealis-ért

A legjobb játékfilm díját nyerte el Mészáros Márta legutóbbi rendezése, az Aurora Borealis - Északi fény című magyar alkotás Spanyolországban.

Olasz közönségdíj a Lajkóért

Magyar film lett a közönségkedvenc Triesztben. Lengyel Balázs első mozifilmje, a Lajkó – Cigány az űrben című fekete komédia nyerte a 18. Science+Fiction fesztivál közönségdíját. A vasárnap véget ért olaszországi seregszemle 25 új mozifilmet és számos rövidfilmet vonultatott fel. A magyar rendező személyesen vette át a díjat.

Történelmi filmes program – eredményhirdetés

A Filmalap által felkért szakmai zsűri kiválasztotta a történelmi játékfilmterv program nyerteseit. A kiválasztott tervek alkotói a program kiírása szerinti egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A Filmalap a továbbiakról a 14 nyertes filmterv alkotóit közvetlenül értesíti.

Reflektorfényben a magyar film Denverben

A magyar film lesz a ma kezdődő 41. Denveri Filmfesztivál Fókuszában, San Franciscóban november 2-án kezdődik a Magyar Filmfesztivál.

"Azt mondjuk, van értelme hőssé válni" – interjú Ujj Mészáros Károllyal

A Liza, a rókatündér stilizált gegparádéja után egy borongós, kőkemény krimivel jelentkezik Ujj Mészáros Károly. Az X - A rendszerből törölve főhősét is Balsai Móni alakítja, de a végtelenül zárkózott, traumák által gyötört nyomozónő szerepében a színésznő egy eddig nem látott arcát mutathatja meg. A rendező elmesélte, miért volt fájdalmas a forgatókönyv-fejlesztés folyamata, mi a kulcsa a hatásos akciójeleneteknek, hogyan került a stáb a rendőr-főkapitányság épületének tetejére, illetve honnan jött az ötlet, hogy fejjel lefelé is megmutassa Budapestet. Kiderül az is, mikor említette először Kulka Jánosnak, hogy szerepet ír neki, valamint, hogy bánja-e, hogy ötvenévesen csak a második filmjénél tart.

Előkerült az egyik legkorábbi rádióhangjáték

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága által fenntartott Gramofon Online szerkesztői és kutatói egyedülálló hangdokumentumra bukkantak egy hanglemezhagyaték vásárlásakor, amelyet közzétettek a Filmarchívum Youtube csatornáján. A Víg özvegy rádióoperett felvételén Honthy Hanna és Laurisin Lajos hallható.

Eurimages támogatás az új Enyedi-filmnek

A Testről és lélekről című legutóbbi filmjével Oscar-díjra jelölt és a Berlinale Arany Medvével kitüntetett Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán világhírű regénye alapján készül.  

"Volt bennem egy gombóc, ami ki akart szabadulni" – interjú Reisz Gáborral

Reisz Gábor négy évvel a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan után új filmmel jelentkezik, amelynek november 23-án, a tallinni filmfesztiválon lesz a világpremierje. A Rossz versek még kísérletezőbb és még személyesebb, mint a kultikussá vált debütfilm, és ugyanúgy elkap valamit egy generáció életérzéséből. Az írás és a rendezés mellett most a főszerepet is magára vállaló Reisz Gáborral generációzásról, gyerekkori álmokról és lakásba telepített levendulamezőkről is beszélgettünk.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN