Hírek

Hamarosan itt a 3. Magyar Filmhét

Február 26-án, vasárnap Enyedi Ildikó 'Testről és Lélekről' című, Arany Medvét nyert filmjével nyílik a 3. Magyar Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd február 27. és március 5. között 11 városban kedvezményes jegyárakkal várják a nézőket a magyar filmek.

A Hurok és Az Állampolgár versenyez a portói filmfesztiválon

Pénteken kezdődik a zsánerfilmek patinás nemzetközi filmfesztiválja, a Fantasporto. A mintegy 200 filmet bemutató, idén 37. alkalommal tartandó mustra versenyprogramjába kapott meghívást Madarász Isti első mozifilmje, a Hurok. A magyar filmes palettán újdonságnak számító időkavarós thriller a Fantasporto 21 filmet felvonultató versenyprogramjában indul.

A Filmalap újra meghirdette a képzési pályázatot

Április 20-ig várja a Filmalap az oktatási intézmények gyakorlatorientált filmszakmai képzési pályázatait 6 szakterületről. A Filmalap Filmipari Képzési Programja keretében életre hívott új pályázati lehetőség célja a hazai filmiparban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása, valamint a hazai filmgyártás versenyképességének fokozása és a munkahelyteremtés.

Berlin: Arany Medvével díjazták a Testről és lélekről című filmet

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szombat esti díjkiosztóján.

Berlinale: Enyedi Ildikó filmje tarol, Török Ferenc közönségdíjas

A világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is a magyar versenyfilmet, Enyedi Ildikó Filmalap támogatással készült TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL című alkotását díjazta szombat délben a berlini nemzetközi filmfesztiválon. Török Ferenc 1945 című filmje harmadik díjat nyert a közönségszavazáson. A hivatalos díjátadót ma este tartják.

A felnőttkor nyitánya

Lovrity Katalin Anna kevesebb, mint egy hónappal a fesztivál előtt tudta meg, hogy a Vulkánsziget című filmje a Berlinálén debütálhat, így nem sok ideje maradt a felkészülésre. Meglepték a fesztivál méretei, a közönség nyitottsága, és úgy érzi felnőttkora, illetve nemzetközi karrierje nyitánya lehet a fesztivál.

Romantikus párkapcsolati komédia készül Filmalap támogatással

Tabudöngető magyar vígjáték készül Nagypál Orsi rendezésében a párkapcsolati dilemmákról. A Nyitva címmel készülő film gyártási támogatásáról legutóbbi határozatában döntött a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága. A rövidfilmek és népszerű tévésorozatok író-rendezőjeként ismert Nagypál Orsi első mozifilmje júliustól forog, és a tervek szerint jövő márciusban kerül a mozikba.

Piros gombok – a Testről és lélekről berlini fogadtatásáról

Enyedi Ildikó világa olyan finoman cizellált, hogy azt gondolnánk, nem hogy a szavak, még a lehellet is összetörné. Aztán a rendező-forgatókönyvíró a Testről és lélekről című, a 67. Berlinalén nagy sikert aratott új filmjében azt a gyönyörű, reflektált, összetett érzelmekből álló belső világot mintegy magától értetődően odateszi a vágóhídra, és ott készít szerelmesfilmet.

BAFTA-díjat nyert a Saul fia

Nemes Jeles László alkotása nyerte a legjobb idegennyelvű filmnek járó díjat a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti gáláján.

A naiva szemszögéből elmesélni a történetet

A Vulkánsziget című MOMÉ-s animációs film a Berlinale Generation szekciójában mutatkozik be. A film elkészítéséről és inspirációiról kérdeztük a rendezőt, Lovrity Katalin Annát.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN