Hírek

Érzéseink a sötétben – Szentpéteri Áron: Láthatatlanul

Szentpéteri Áron rövidfilmje Cannes rangos diákfilmes szekciójában, a Cinéfondationban mutatkozik be. A női-férfi kapcsolatokról, illetve a vakságról szóló alkotás 15 további film társaságában mutatkozik be. A szekció zsűrielnöke Cristian Mungiu, Arany Pálma-díjas román filmrendező.

Ismét a közönség kegyeiben

Érezhetően változik a magyar mozilátogatók hozzáállása a mai magyar filmekhez. Az embereket megint elkezdték érdekelni a hazai filmek, és a nézőszámok is növekedésnek indultak végre.

A lány a Körhintán: Törőcsik Mari

A 81 éves Törőcsik Mari valószínűleg Magyarország legsikeresebb színésznője: ő kapta a legtöbb hazai díjat, valamint ő az egyetlen magyar színésznő, aki valaha elnyerte a legjobb színésznő díját Cannes-ban.

A vágó Mundruczó Kornél filmjei mögött – Jancsó Dávid

Jancsó Dávid Mundruczó Kornél állandó alkotótársa a 2008-as Delta óta. Eddig Mundruczó hét filmjét vetítették a Cannes-i Filmfesztiválon, melyek közül négynek Jancsó volt a vágója, akárcsak a rendező legutóbbi filmjének, a Jupiter holdjának, mely idén a fesztivál versenyprogramjában szerepel. Ennek apropóján kérdeztük Jancsót a vágói stílusáról és a Mundruczóval való lenyűgöző munkájáról.

Így vonultak be a vörös szőnyegen Mundruczóék

Tegnap este tartották Mundruczó Kornél új filmje, a 'Jupiter Holdja' díszbemutatóját Cannes-ban. Az alkotás a hivatalos versenyprogram része, a stáb a legendás cannes-i vörös szönyegen vonult be a vetítésre. Az alábbi videóban végigkísérhetjük útjukat.

François Truffaut nagydíjasa – Fábri Zoltán Körhintája a Cannes Classics-ban

Az 1956-os verseny után hat évtizeddel újra vetítik a Cannes-i Fesztiválon a Körhintát. Jancsó Miklós Szegénylegények és Makk Károly Szerelem című filmjeit követően, sorozatban a harmadik éve jelen van a világelső fesztivál klasszikus szekciójában restaurált magyar film. A 70., jubileumi fesztivál közönsége a Cannes Classics szekcióban láthatja a magyar film nyelvét látványosan megújító Körhintát, amelynek korabeli versenyzéséhez számos legenda fűződik. A film mellett François Truffaut (a francia újhullám későbbi vezéregyénisége, akkor még nagyon fiatal filmkritikus) egy kisebb forradalmat robbantott ki, amiért nem kapta meg az Arany Pálmát.

Cannes: Élvonalban a magyar film

Kiemelkedő magyar részvétellel kezdődik szerda este a 70. jubileumát ünneplő cannes-i filmfesztivál. Három magyar alkotással és egy magyar részvételű koprodukcióval a hivatalos válogatásában (Official Selection) Magyarország vezeti a listát a meghívott filmek számát illetően a közép-európai országok közül.

Magyar diákok a zsűriben

Fatih Akin Goodbye Berlin című filmje nyerte az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díját (Young Audience Award) vasárnap a 36 európai városból érkezett összesített szavazatok alapján.

Tillát és Sopsitsot díjazták Belgiumban

A szakmai zsűri, a diákok zsűrije és a közönség is magyar filmet díjazott a Liège-ben megrendezett nemzetközi filmfesztiválon.

Budapesten is szavaznak a fiatalok az Európai Filmakadémia díjáról

A Filmalap és a Budapest Film Zrt. közös mozizást szervez 12-15 évesek számára az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére május első vasárnapján.

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN