Filmipar

2016. december 15.

Közvetett támogatás (Filmszakmai adókedvezmény)

A 25 százalékos közvetett filmtámogatási rendszer előnyös a magyar és a Magyarországon forgató külföldi produkciók számára, és a nemzetgazdaságot is élénkíti.

A 2004-ben a régióban elsőként Magyarországon bevezetett filmtámogatási programnak köszönhetően évről évre jelentős nemzetközi produkciók érkeznek hazánkba forgatni, ezzel párhuzamosan pedig egyre több forrás biztosított a magyar filmek gyártására. A közvetett támogatás, azaz a filmes adókedvezmény mértéke az elszámolható filmgyártási költségek 25%-a.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a magyarországi filmforgatásokra elköltött összeg, amely az adókedvezmény mellett az egységesített – immár a Filmalapon belül műkődő Filmforgatási Helyszínek Irodája által koordinált – közterületfoglalásoknak, valamint a gazdag helyszín- és stúdióválasztéknak egyaránt köszönhető.

Az adókedvezmény emelésnek köszönhetően Magyarország az egyik legvonzóbb filmes úticél, hiszen a 25%-os közvetett támogatás egyedülálló a régióban. A filmipar mellett a támogatóknak is előnyös a rendszer: a támogatásra szánt összeget az adóalapjából és az adójából is levonhatja, hiszen a Társasági adóról és osztalékadóról szóló Törvény szerint a támogatási összeg adókedvezményként figyelembe vehető.

Az adókedvezmény azonban nemcsak a filmipart és a támogató cégeket, de az egész nemzetgazdaságot segíti. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján 1000 forint adóvisszatérítés 3240 forinttal növeli a hazai GDP-t, munkahelyeket teremt, másodlagos költéseket generál. 

A Filmalap a közvetett támogatások forrásaként szolgáló letéti számlát üzemeltet, hogy segítse a társasági adóból származó bevételek gyűjtését és folyósítását.

 

Az adókedvezmény működése:

 

 

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN