Budapest Magyar Filmszemle
A Szemlét, Magyarország legfontosabb filmfesztiválját 1965-ban alapítottak. Kezdetben Pécs városa adott otthont az eleinte kizárólag fikciós alkotásokat bemutató Magyar Játékfilmszemlének, majd 1983-től kezdve végleg a fővárosba költözött.
Magyar Filmszemle néven és kibővült programmal 1989-óta rendezik meg a mustrát évről-évre február első hetében, közvetlenül a Berlinale előtt.
Filmszemlénken csaknem az összes előző évben készült játékfilmet és válogatást mutatnak be a dokumentum-, rövid- és animációs filmekből a versenyben, illetve az információs vetítéseken a szakmának és a nagyközönségnek. A nyilvános filmvetítések mellett számos szakmai programot is kínál a Szemle fórumok, találkozók és kerekasztalbeszélgetések keretében.
Annak ellenére, hogy a Magyar Filmszemle nemzeti fesztivál, évről-évre közel száz külföldi vendég látogat el hazánkba, hogy megismerje filmművészetünk legújabb alkotásait. A fesztiváligazgatók, számos nemzetközi fesztivál előválogatói, programfelelősök, és a nemzetközi szaksajtó képviselői, elismert filmkritikusok 1986 óta minden évben odaítélik az általuk legjobbnak talált alkotásnak a Gene Moskowitz díjat. A Filmszemle kapcsán a Magyar Filmunió szervezi a külföldről érkező vendégek meghívását és szakmai programját.

Hivatalos weboldal

Ország
Magyarország

Dátum
május

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN