Márta Mészáros

Born in 1934 in Budapest.
Between 1935 and 1946 she lived in the Soviet Union. Her father, László Mészáros, a sculptor, who emigrated there, fell victim to Stalin’s cleansing. After graduating from the Union State Film School in Moscow in 1956, she made documentary films in the Bucharest Alexandru Sahia Studio until 1958, and then worked for the Hungarian Film Production Company until 1968 as a short-film director.
She has been making feature films since 1968. Her Diary-series are autobiographically inspired, the Diary for my Children was banned for two years. Since 1992 she has been managing director of the Nagy Imre Association.

Awards:
Balázs Béla Award (1977), Merited Artist of Hungary Award (1985), National Trade Union Council's Award (1989, Kossuth Prize (1990), Imre Nagy Memorial Plaque (1995), Order of Merit of the Hungarian Republic: Officer's Cross (1996), Master of  the Hungarian Motion Picture (2003)

Filmography

1954: Faces Smiling again / ... és újra mosolyognak (d)
1955: Every Day Story / Mindennapi történet (d)
1956: Behind Calvin Square / Túl a Calvin téren (d)
1956: Road Rovering / Országutak vándora (d)
1960: Salesmanship / Az eladás művészete (ps) (with Miklós Jancsó)
1960: It depends on Us, as well / Rajtunk is múlik (ps)
1960: Peach Growing / Az őszibarack termesztése (ps)
1960: A Leader of a Co-operative Farm / Egy t(ermelő) sz(övetkezeti) elnökről (d)
1961: The Development of the Stalks and Roots of Plants / A szár és a gyökér fejlődése (ps)
1961: Danulon Production / Danulongyártás (ps)
1961: Heart-beat / Szívdobogás (ps)
1961: The Colours of Vásárhely / Vásárhelyi színek (ps)
1962: The Adolescent Town / Kamaszváros (d)
1962: Children and Books / Gyerekek - könyvek (ps)
1962: Large-Scale Egg Production / Nagyüzemi tojástermelés (ps)
1962: The Magic Ball / A labda varázsa (ps)
1963: Saturday, 1963 27th July / 1963. július 27. Szombat (d)
1963: Work or Vocation / Munka vagy hivatás (ps)
1963: Care and Affection / Szeretet (d)
1964: Topknot / Bóbita (sf)
1964: Szentendre and its Painters / Festők városa (d)
1964: Callers / Kiáltó (d)
1965: Fifteen Minutes about Fifteen Years / 15 perc - 15 évről (d)
1966: The City of Bells / Harangok városa (d)
1966: Miklós Borsos / Borsos Miklós (ps)
1968: The Girl / Eltávozott nap
1968: Binding Sentiments / Holdudvar
1969: In Commemoration of László Mészáros / Mészáros László emlékére (ps)
1970: Don'n Cry, Pretty Girls / Szép lányok, ne sírjatok
1971: In the Lőrinc Spinnery / A lőrinci fonóban (d)
1973: Riddance / Szabad lélegzet
1975: Adoption / Örökbefogadás
1976: Nine Months / Kilenc hónap
1977: The Two of Them / Ők ketten
1978: Just Like at Home / Olyan, mint otthon
1979: On the Move / Útközben
1980: The Heiresses / Örökség
1981: Mother and Daughter / Anna
1982: Diary for My Children / Napló gyermekeimnek (public screening banned until 1984)
1983: The Land of Mirages / Délibábok országa
1987: Diary for My Loves / Napló szerelmeimnek
1989: Ruel Malmaison: Silver Eagle
1988: Bye-Bye Red Riding Hood / Piroska és a farkas
1990: Diary for My Father and Mother / Napló apámnak, anyámnak
1992: Edith and Marlene / Edith és Marlene (TV)
1993: Fetus / A magzat
1995: The Seventh Room / A hetedik szoba
1998: Daughters of Luck / A szerencse lányai
1999: Little Vilma - The Last Diary / Kisvilma - Az utolsó napló
2001: The Miraculous Mandarin / A csodálatos mandarin (s)
2004: The Unburied Man / A temetetlen halott
2009: The Last Report on Anna / Utolsó jelentés Annáról

Films in our database

1995
Director, Screenplay
1993

All films

We use cookies on our site to improve performance and enhance your user experience.ACCEPT